Véradás – 04.25. őssejtdonornak történő jelentkezés lehetősége

Bővebb tájékoztatás őssejtdonornak történő jelentkezés lehetőségéről a leírásban

Tájékoztatás őssejtdonornak történő jelentkezés lehetőségéről

Sok vérképzőszervi betegnél (pl. leukémiások) a kemoterápia, sugárkezelés nem használ. Ilyenkor a gyógyulás egyetlen esélyét a vérképzőszervi őssejt szervezetbe juttatása jelenti. Azok a betegek, akiknek családon belül nincs megfelelő őssejtdonora, csak külső segítségre, idegen adományozótól származó őssejtre számíthatnak.

A véradáshoz hasonlóan, vérképzőszervi őssejt donornak is jelentkezhet bárki, amennyiben a megadott feltételeknek megfelel (egészségi állapot, kor). Az Őssejtdonor Regiszterek világszerte -így hazánkban is -egy adatbázist működtetnek, amelyben az önkéntes őssejtdonorok HLA ( szöveti antigén ) adatait tartják nyilván. Ahhoz, hogy egy rászoruló beteg valakitől őssejtet kaphasson, a legfontosabb feltétel (mint véradásnál a vércsoport egyezőség) az, hogy a beteg és a donor szöveti egyezősége, a HLA típusuk minél inkább egyezzen.

Aki szeretne így is segíteni betegeknek és jelentkezne önkéntes őssejtdonornak, annál egy másik vérvételre (egy kémcsőnyi, 6 ml ) van szükség a véradást követően (legkorábban 2 nap múlva, de véradást követően legfeljebb 56 napon belül ), amelyből a HLA adatai meghatározásra kerülnekA szükséges jelentkezési adatlapot a vérellátó kollégái ilyenkor adják kézbe, a mintaadás során.

A genetikai vérvételt követően adatai néhány héten belül bekerülnek a Magyar Őssejtdonor Regiszter Rendszerébe, mely része a nemzetközi őssejtdonor adatbázisnak. Annak az esélye, hogy kiválasztják, és felkérik őssejt adásra kb. 1: 10 000. (Viszont, ha egy beteggel megfelelő az egyezőség, akkor lehet, hogy csak ő segíthet!)

Honlapunk elérhetősége: https://www.ovsz.hu/hu/csv/legyel-te-ossejtdonor

H-1113 Budapest, Karolina str. 19-21

Telephone: +36 1 3724405

Fax: +36 1 3724180

Mobile: +36305319502

E-mail: bogyo.judit@ovsz.huhbmdr@ovsz.hu

URL: http://www.hnbts.hu/