Szociális támogatások

Kedves Hallgatók!

Íme néhány információ a megpályázható Szociális támogatásokról:

Adategyeztetés

Szociális-, illetve Alaptámogatás igényléséhez a hallgatónak szükséges a személyes adatainak rögzítése a Neptunban az adategyeztetési időszakban. Ez arra szolgál, hogy megkönnyítse a további támogatás igénylését, mivel az esélyegyenlőségi adatok berögzítésével nem szükséges félévente leadni az azt igazoló papírt. 

Saját adataidat minden félévben ajánlott leellenőrizni a Saját adatok/ Személyes adatok menüpontban (az esélyegyenlőségi adatok az Előnyben részesítés fülön találhatóak meg, amennyiben releváns). 

  • Amennyiben lakcím adatok nem egyeznek, vagy miniszteri ösztöndíjas a hallgató, a Tanulmányi előadó felkeresésével és az eredeti igazoló dokumentumok felmutatásával lehetséges az adatváltoztatás.
  • Amennyiben hiányosak az előnyben részesítésre vonatkozó információk, az új adatok felvitele a Neptunban található űrlap (Információ\ Általános nyomtatványok\ Esélyegyenlőségi adatbejelentő) és az esélyegyenlőségi kategóriára vonatkozó igazoló dokumentum fénymásolatának Tanulmányi Osztályon történő leadásával tehető meg.

Az alábbi esélyegyenlőségi adatok tüntethetőek fel :

  • Árva
  • Félárva
  • Családfenntartó
  • Gyermekgondozó
  • Nagycsaládos
  • Fogyatékkal élő
  • Hátrányos helyzetű
  • Halmozottan hátrányos helyzetű

Az esélyegyenlőségi adategyeztetési űrlapot és csatolmányait az alábbi időpontokban lehet a Tanulmányi Osztályon az ügyfélfogadási rendje alapján leadni:

Adategyeztetési időszak : 2022. augusztus 29. hétfőtől – 2022. szeptember 9. péntekig!

Rendszeres szociális támogatás

A nehezebb anyagi körülmények között élő hallgatókat hivatott támogatni. Elbírálásánál fontos szempont a családban egy főre eső jövedelem, a testvérek száma, tartós betegségek, lakhatási körülmények és még számos tényező.

Kérjük, a pályázat leadása előtt olvasd el és ismerd meg az egységes pontrendszert és az elfogadott dokumentumok listáját! 

!!! Az elfogadott dokumentumok listájának elolvasása kötelező, a dokumentumokat ez alapján fogadjuk el !!!

Néhány fontosabb dokumentum, amire jó, ha odafigyeltek:

  • Hatósági bizonyítvány az egy háztartásban élőkről (nem önellátó hallgatók esetében):

A kérvény első leadásának időpontjától számítva egy hónapnál nem régebbi igazolás szükséges, amelyet az illetékes kormányablakoknál tudtok kikérni.

  • Megfelelő jövedelemigazolások:

Őszi félév esetén június, július, augusztus; tavaszi félév esetén pedig november, december, január hónapokra vonatkozó jövedelemigazolások szükségesek, a munkáltató aláírásával és pecsétjével ellátva!

  • Álláskereső/munkanélküli családtag:

Két hónapnál nem régebbi igazolás szükséges jelenleg is aktív álláskereső/pályakezdő státuszról, valamint álláskeresési járadékról és segélyről. Amennyiben nincs beregisztrálva álláskeresőként, az alábbi linkeken tudtok tájékozódni ennek menetéről:

https://officina.hu/gazdasag/251-munkanelkuli-regisztracio-online

https://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/16/MUNKP00060

Ha bármi probléma adódna, vagy valami oknál fogva ez nem megoldható, akkor kérlek keressetek bennünket az email-címünkön, hogy megbeszéljük a további teendőket.

  • Tanúzás:

Bizonyos dokumentumok esetén tanúk aláírása is szükséges. Tanú olyan ember lehet, aki az adott dokumentumban nem szerepel. Nyomtatott név, személyi igazolványszám vagy lakcím, és aláírás szükséges a tanúzáskor.

!Nem megfelelő hatósági bizonyítvány és/vagy jövedelemigazolás esetén a kérvényetek el lesz utasítva!

Az űrlapok kitöltését a Neptunon keresztül lehet megtenni az Ügyintézés/ Kérvények menüpontban, a Kitölthető kérvények fülön. Rendszeres Szociális támogatás igényléséhez az 501 Rendszeres szociális támogatás kérvényt kell kitölteni.


A kérvény kitöltése során kiválaszthatjátok a rátok vonatkozó jellemzőket, és PDF csatolmányokkal tudjátok igazolni ezeket. Amennyiben valamelyik dokumentumotok még hiányzik, töltsetek fel egy üres lapot, majd javításra visszaküldéskor tudjátok pótolni ezeket a hiányosságokat. (Mivel dokumentum csatolása nélkül a kérvény nem benyújtható, ezért így tudjátok ezt megoldani). A Kérvény leadása gomb után egy kérvény már nem módosítható, átkerül a Leadott kérvények fülre. 

A leadott kérvényeket a Gazdasági és Szociális bizottság tagjai véleményezik, amennyiben szükséges, egyszer visszaküldik javításra, hiánypótlásra. Erről kaptok üzenetet a Neptunban, ahol azt is látni fogjátok, hogy mi volt a javításra visszaküldés indoka. Ha a javított kérvény visszaküldése során sem sikerült megfelelően igazolnotok valamely állításotok, akkor a rendszer azt az adott részpontszámot nem fogja beleszámítani a végső pontszámba.


Az önellátó hallgatóknak minden félévben részt kell venniük egy beszélgetésen a HÖK Gazdasági és Szociális Bizottság tagjaival. Személyes beszélgetés időpontja és helyszíne e-mail formájában jut el a hallgatóhoz, ha azon egy hallgató nem jelenik meg (és nem szól, hogy nem megfelelő időpont esetén keressünk egy másikat) a Rendszeres szociális támogatásra beadott kérvényét el kell utasítanunk. 

Rendszeres Szociális támogatás kérvényének leadási időpontja : 2022. szeptember 6-16.(23:59) 

Rendszeres Szociális támogatás kérvény javításának leadási időpontja : 2022. szepetmber 6-24 (23:59)

Rendszeres Szociális támogatás kérvény önellátó beszélgetések időpontja: 2022. szeptember 19-21, Teamsen keresztül vagy az egyetem épületében

Aki nem adja le a kérvényt 2022. szeptember 16-ig (akár üres dokumentumokkal, ha valami még hiányzik!), annak nem áll módunkban pótlási lehetőséget biztosítani!

Letölthető dokumentum templatek:

További kitöltendő dokumentumok önellátóknak:

Ha további kérdéseid merülnek fel írj e-mail címünkre ( itk.szoctam@gmail.com ), vagy keress meg közülünk valakit személyesen, szívesen segítünk Neked. Kérjük a fenti módokon keressetek minket, különben nem tudjuk biztosítani, hogy időben válaszolunk! 

Alaptámogatás

Alaptámogatásban az adott képzési szinten (BSc, MSc) első alkalommal államilag támogatott hallgatói jogviszonyt létesítő személy részesülhet, az első aktív félévre való beiratkozás (gólya) alkalmával. Akkor lehetsz jogosult, ha a kiemelten rászoruló hallgatói csoportok valamelyikébe tartozol.
További információkat és a kiemelten rászoruló hallgatói csoportokat itt találod.

A támogatás igénylése a Neptunon keresztül történik, és a Rendszeres szociális támogatás leadásának idejében lehetséges. 

A kérvény igényléséhez a Neptunon az Ügyintézés/ Kérvények menüpontban, a Kitölthető kérvények fülön található 502 Alaptámogatás kérvényt kell leadni. 


A leadás során az adategyeztetési időszakban rögzített esélyegyenlőségi adatok automatikusan megjelennek a kérvényben, kivéve egy adatot: Kérvényező gyámügyi helyzete. Ha az alaptámogatást ezen az alapon szeretnéd kérni, szükséges a kérvényen megjelölni és az igazoló dokumentumokat csatolni. A kérvény a Kérvény leadása gombbal benyújtható, ezután adatokat nem lehet rajta módosítani. 

Rendkívüli szociális támogatás

Azok a hallgatók pályázhatnak ezért a juttatásért félév közben (a rendszeres szociális támogatás leadási ideje után), akiknek a „szociális helyzete valamilyen hirtelen, váratlan esemény miatt megváltozott” a rendszeres szociális támogatás idején leadott űrlapon feltüntetett adatokhoz képest – lehet ez haláleset, baleset, munkahely elvesztése, tehát alapvetően olyan események, amik a család egy főre eső jövedelmét jelentősen csökkentik, vagy jelentős kiadással járnak. A pályázatot a Egyetemi Diákjóléti Bizottság bírálja el.


A támogatás igényléséhez a neptunon kell kitöltened az 503 Rendkívüli szociális támogatás kérvényt és a csatolt igazolásokkal együtt leadnod. (Ügyintézés/ Kérvények menüpontban, a Kitölthető kérvények fül).

Sok sikert és kellemes félévkezdést kívánunk!

A Gazdasági és Szociális Bizottság tagjai


Avatar photo
Kardos Anna

Leave a Reply